štvrtok 20. júla 2017

Tam, kde skončila éra Merckx, zhorel aj sen Contadora o double

Nápisy na ceste, vinúce sa zmiešaným lesom, na nás kričí: "Contador, Contador, Contador." Opodiaľ, na obrie vlajke s lebkou a skríženými hnátmi, pre zmenu čítame "Pantani žije".

Taliansky pirát, posledný majiteľ double Giro tour, je síce už 11 rokov mŕtvy, ale v očiach svojich tifosi nezomrel nikdy.

Okolo serpentín do Pra-Loup opäť raz dochádza k babylonskému premiešaniu jazykov i obytných automobilov. A veľa Čechov tú je taky, pomyslí si Zdeněk Štybar, až sa tadiaľ neskôr popoludní bude pazúry nahor.

novinárskym automobilom je pred koncovkou stredajší 17. etapy výjazd po upchávajúce sa ceste zakázaný.Úplne zaplneným autobusom pre médiá teda kľučkujeme rýchlosťou 15 km / h medzi tisíckami fanúšikov.

Keby išl o o vyhliadkový autobus pre turistov a keby sme sa tu ocitli inokedy než v tento hektický deň, možno by teraz vodič zastavil a sprievodca by rozprával: "Tu sa to stalo. Tu sa skončila éra Eddyho Merckx. "

Na kalendári bol vtedy 13. Júl 1975, keď práve tu začal kolabovať päťnásobný šampión Tour, naposledy v živote idúci v žltom trikote.

Tiež vtedy viedla cesta k cieľovom stúpaní cez priesmyk Allos. V údolí pod ním ešte belgický "Kanibal" o viac ako minútu unikal svojmu najväčšiemu sokovi Bernardovi Thévenet.Lenže na šesťkilometrovou stúpanie do Pra Loup si zrazu pripadal ako umierajúci zviera.

Keď sa k nemu priblížil domáci hrdina Thévenet s hladným pohľadom lovca, cítiaceho životnú šancu, a keď Belgičana neskôr aj míňal, Merckx už mal v tvári obraz číreho zúfalstva.

"Choď, choď, on je zlomený, je uvarený," reval na Thévenet manažér de Muerte.

Áno, práve v týc hto miestach sa to odohralo.

Dva kilometre pred cieľom, kde sa už objavujú prvé domy aj zvonica alpského strediska Pra Loup-Les Molanes, stojí teraz vysoká oslavná brána, vyvedená ako v žltej, tak v bielej farbe s červenými bodkami. Nápis na nej hlása: "Bernard Thévenet, hrobár kanibal."

Ten, ktorému ju vystavali, obdržal už aj čestné občianstvo obce. "Pritom starosta, ktorý mi ho udeľoval, nebol najskôr v roku 1975 ešte ani nažive," zasmeje sa.

Vtedy v lete 1975 tu Thévenet vyzliekol Merckx zo žltého trikote a sám vyrazil v ústrety triumfu na Tour.Dnes, v 67 rokoch, sa každý deň pred štartom producíruje v modrej košeli bet 365 po sponzorské dedinke Tour a v službách spoločnosti A.S.O. asistuje Bernardovi Hinault pri tradičnej ceremónii etapového mesta.

S Merckx sa odvtedy stretol mnohokrát. "Ale o Pra-Loup sme spolu nikdy nehovorili. Nie je d obré jitřit staré rany, "rozpráva.

Len trikrát organizátori Tour pelotón do tohto alpského strediska zaviedli. V roku, keď padol Merckx.


Potom 1980. A potom až tento rok, 40 rokov po premiére. Schválne.

Nie, Eddymu Merckx tým nenadelila pekný darček k tohtoročným sedemdesiatinám. "My máme Eddyho veľmi radi," zasmeje sa Christian Prudhomme, riaditeľ Tour. "Ale ten deň v roku 1975 bol historickým medzníkom aj slávnym dňom francúzskej cyklistiky.Chceli sme ho pripomenúť. "

Je streda, 22. júla 2015 a Bernard Thévenet čaká v cieli, kúsok od miestnych lanoviek a zjazdoviek, na svojich nasledovníkov. Ale ešte chvíľu to potrvá…

Ako šach na ceste

Sedemnásta etapa tohtoročnej Tour je etapou padlých hviezd, do slova i obrazne. Teja van Garderen, oslabený infekcií už od 13. etapy, je skoro odpárania a vzdáva. Thibaut Pinot pri zjazde z Allos padá.

Ale je to tiež deň mnohých ťahov a protiťah. "Ako šach," pritakáva Leopold König. Tím Tinkoff už bet365 bonus v prvej polovici etapy ťahá vpred Contadorom a Rogersom. Sky zodpovedá rýchlym protiťahom a s König na čele pelotónu úspešne schádzajú Španiela.Atakovať potom skúšajú Quintana a Valverde - ale opäť nastáva pat.

"Už sa cítim zle," hovorí do vysielačky König, uťahaný z prvej stovky kilometrov.

"Ja sa cítim úplne super , "upokojuje naopak svoj tím Froome.

Aj Königa také slová nakopnú.

Zato Alberto Contador pri prudkom zjazde z Allos, kde divoko útočia pre zmenu Vincenzo Nibali, leží na asfalte.

"pošmykol mi koleso a spadol som, "dáva neskôr vinu len sám sebe. "Zničil som si p ri tom predné koleso. Sagan bol blízko, a tak mi dal svoje. "

Tím Tinkoff sa zomkne okolo neho, ale spasiť ho už nedokážu ani Sagan, ani Mick Rogers. Na úpätí cieľového stúpania Contador znovu mení koleso.Jede už sám, snaží sa priblížiť sa k svojim súperom, lenže nemá na to dostatok síl. S potrhaným nohavicami, odretú nôh a v tímovom drese, čiastočne pripomínajúcim maskáče, je zrazu Španiel utrápeným vojakom v prehranej bitke, ktorý rýchlo stráca ďalšie desiatky sekúnd.

Zbohom, sne o double.

Pirát Pantani, pokiaľ sa nestane čosi nepredstaviteľného, ​​zostane aj po tohtoročnej Tour posledným v rade.

Simon Geschke z Giant, ktorý šliapal v úniku dňa as tmavými fúzy aj čiernymi okuliarmi pripomína lúpežníka kríženého s mafiánom, v Pra-Loup triumfuje.Je prvým nemeckým víťazom horskej etapy na Tour od čias Jána Ullricha.

Napriek návrhom svojich kolegov ho však ani oslava víťazstva nedonúti oholiť si svoje fúzy. "Jedine vtedy, až vyhrám žltý dres v Paríži," vtipkuje.

Avšak všetky predovšetkým zaujíma, čo sa deje za Geschkem.

Pod bránou "Hrobár kanibal" atakuje Nairo Quintana, lenže "robot" Froome je naozaj nezničiteľný, už je zase u neho. Pozrú na seba, Kolumbijčan sa obzrie a čosi bet365 prednesie. Potom znova útočí. Líder Tour však prechádza cieľom hneď za ním. Ďalej si drží si svoj trojminútový náskok.

Na Contadora sa čaká ďalšie dve minúty.Tlačový hovorca Jacinto Vidar za ním hneď uteká, eskortuje ho k tímovému autu Tinkoff-Saxo, s najmenej štyrmi bežiacimi kameramanov televíznych štábov a húfom fotografov v pätách.

"Snažil som sa minimalizovať straty, ale nebol to pre mňa dobrý deň. Niekedy veci idú dobre, inokedy nie, "zveruje sa El Pistolero.

nečakal som, že na nás začnú útočiť tak skoro

Froome s Quintana si za cieľom podajú ruky a porozprávajú spolu, aby tak všetkým ukázali, že ich rivalita zostáva len na trati.

"Dnes som si vážne máknul," hovorí reportérom Brit. "Nečakal som, že na nás ostatní budú útočiť už po 50 kilometroch.Ale moji tímoví kolegovia kontrolovali preteky a držali žltý dres na mojich pleciach. "

Na jedného z tých, o ktorých hovorí, čaká v cieli poľský tímový masér Jacek Walczak. Dá Leopoldovi König dve fľaše jeho obľúbeného ananásového džúsu, ten je obráti bet365 stavky do seba a priznáva: "Zle sa mi išlo, nie som na tom úplne dobre. Preto pomáham chalanom veľa zo začiatku, na prvej stovke kilometrov, aby som bol tímu platný. Našťastie ostatní chlapci sú na tom dobre. Keď nezazmatkujeme, le n tak niečo nás nerozhádže. "

Parťák Geraint Thomas, teraz už celkovo štvrtý, si uľaví:" Zase o jeden deň bližšie k Paríži. "

Na deň presne pred tromi rokmi, 22. júla 2012, slávil tím Sky s Bradley Wigginsom na Champs-Elysées prvý titul na Tour.Už vtedy bol Chris Froome v očiach mnohých expertov silnejším mužom ako Wiggins, ale hierarchia v tíme bola nastavená jasne.

O rok neskôr si Froome došiel tiež pre svoje víťazstvo.

A z malého kamenného domčeku s nápisom La Poste, stojaceho hneď pod cieľom v Pra-Loup, by mohol teraz poslať do Paríža odkaz: Jedu si pre ďalšie!

bet365 mobil

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára