nedeľa 23. júla 2017

Zlín v čase post-Petrovský. Ako si povedie po odchode lesky s Čajánka?

Hokejisti Zlína vstupujú do novej, post-Petrovský éry. Po poslednom ročníku, v ktorom vypadli vo štvrťfinále, oznámili odchod do dôchodku dve klubovej legendy: Centre Petr Čajánek a Petr Leška. Ten prvý bol veľkým lídrom, šampiónom, neúnavným hecířem aj bojovníkom, ten druhý geniálnym nahrávačom, hokejovým básnikom a mozgom mužstva.

V sezóne 2015/16 sa Zlín bude musieť zaobísť bez oboch veľkých hráčov. Kouč Rostislav Vlach mieni urobiť všetko pre to, aby nedošlo k podobnému pádu ako pred 13 rokmi. Ambície však má ligový majster z roku 2014 realistické, vie, že tím nie je v jednoduchej situácii.

"Cieľom je hrať v hornej desiatke.A po vlaňajšku sa jasne ukázalo, že to nie je žiadne klišé, "pripomenul šéf klubu Patrik Kamas turbu lentné ročník, v ktorom bol jeho celok dlho posledný, ale v novom roku sa nadýchol k veľkej jazde, ktorá ho vyšvihla do play off a urobila z neho jedného z najlepších mužstiev druhej polovice sezóny.

"Vlani sa mnohí usmievali, keď majster hovoril, že prvým postupným cieľom je byť do desiatky, že je to alibizmus. Realita ukázala, že to musí byť základný postupný cieľ tímu, ktorý chce byť úspešný, "dodal Kamas. "Chceme stavať na tímovom poňatie a na súdržnosti."

Výhodou Zlína, ktorý opustil aj forvard Bedřich Köhler (odišiel do Hradca Králové) je zdravé jadro mladých odchovancov, ktorá je už nejaký rok pohromade.K nemu pribudli nové akvizície: z Olomouca prišiel útočník Martin Cibák, z Popradu Tomáš Sýkora a z Jihlavy Tomáš Čachotský. Z hosťovania v Šumperku sa k mužstvu nadobro pripojil bek Aleš Holík a zo Skalice prišiel útočník Daniel Štumpf.

"mančaft sa zmenil zásadne v hre aj v kabíne, však som presvedčený, že na poste stredných útočníkov, ktorý odchody utrpel najviac, sme získali kvalitnú náhradu v Cibák, "uviedol Kamas.

Slovák so skúsenosťami z NHL by mal byť novým prvým centrom mužstva.

" Podobne ako Caja je veľmi skúsený. Má za sebou NHL, KHL, švédsku ligu…Mal by sa stať jedným z hráčov, ktorí by mohli tím viesť na ľade iv kabíne, "plánoval tréner Vlach.

Väčšia zodpovednosť by mali prevziať aj mladí útočníci Petr Holík a Roman Vlach. "Ich výkony v príprave ukazujú, že sa snaží šance chopiť. Verím, že v sezóne potvrdí, že si uvedomí, že patrí medzi lídrov tímu. Nestačí hrať len pekný hokej, ale musí byť zodpovední k celému tímu, "dodal Kamas.

" Chlapci majú perfektnú šancu prejaviť sa a ukázať. Priestor jednoznačne dostanú. Obaja - v úvodzovkách - mladí Centre (Holík s Vlachy) budú mať miesta na ľade dosť, "mi enil veterán obrany Jiří Marušák.

Zlín chce stavať tiež na dobrej kondícii.Letná príprava tento rok trvala cez dva mesiace a bola o tri týždne dlhšie ako po minuloročnom zisku titulu a predminulom striebru.

"Je to vidieť aj na tímu. Absolvovali sme ju bez vážnejšieho zranenia. Po sezóne sme si oddýchli dlhšiu dobu, "tešilo Marušák. "Kto mal nejaké šrámy, vyriešil si ich už pred letnou prípravou. Tým sme v lete natrénovali viac. Verím, že sa to prejaví na ľade. "


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára